‘Spoken word’ gedicht over duurzaamheid
Mijn bijdragen als huisdichter en ‘spoken word artiest’ liggen vaak dicht bij elkaar. Recent was ik in Amsterdam huisdichter bij een netwerkbijeenkomst over duurzaam bouwen. Centraal thema was het ‘verhaal van de toekomst’. Maar hoe schrijf je dat? Daar nam ik als dichter en tekstschrijver het publiek in mee. Door de voordracht was dit een mooi voorbeeld van een spoken word gedicht.
Duurzaam bouwen
De bijeenkomst in de prachtige Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan het IJ werd georganiseerd door DGBC (Dutch Green Building Council). Centraal stond de toekomst van een duurzaam gebouwde omgeving. Verschillende experts en een futurist kwamen hierover aan het woord. Ik zorgde voor een eindgedicht op basis van het thema en de inhoud van de bijeenkomst. Als huisdichter mag ik doorgaans zeer uiteenlopende congressen en bijeenkomsten bijwonen. In dit geval had ik vooraf ook al een band met de inhoud. Eerder schreef ik inhoudelijk al veel over duurzaamheid en over ruimtelijke kwaliteit. Nu ging het ook nog over mijn vak: schrijven!
Spoken word voorbeeld gedicht
Als huisdichter schreef ik uiteindelijk twee gedichten. Zoals vaker het ‘eindgedicht voor de borrel’, door de voordracht een mooi voorbeeld van een spoken word gedicht. Daarnaast maakte ik een kortere versie, dat als los gedicht ook geschikt is voor mensen die niet bij de bijeenkomst waren. Deze versie hangt nu ook ingelijst op kantoor bij DGBC. Daarnaast is het gebruikt in een artikel over de bijeenkomst. Dit was de verkorte versie:

HET VERHAAL VAN MORGEN
van schrijvers kun je veel leren
voor het schrijven van je eigen verhaal
of dat van ons allemaal
als het een beetje meezitwant duurzaam leven of bouwen
doe je samen
voor koplopers én voor het peloton
schokbestendig en met bezielde leiderscomplexe thema’s vereisen moed
een frisse blik
en voor een fris hoofd moet je
een tijdje tegen de wind in fietsenonthoud vooral, dat een goed verhaal
altijd twee verhalen in zich draagt of meer
één aan de oppervlakte
en één daaronder minimaaldenk goed na over
het begin, het midden en het eind
en besef dat ieder eind het begin wordt
van een nieuw verhaalhet lijkt ingewikkeld, maar vrees niet
je hoeft niet het hele verhaal
vooraf al in detail uit te tekenen
kies vooral duidelijke hoofdlijnenof zoals Bernlef zegt:
soms is het schrijven van een verhaal
als het uitrollen van een stuk tapijt
c e n t i m e t e r voor c e n t i m e t e rdan pas, ontvouwt zich
het patroon
het verhaal van morgen
tot in detail
Verschil huisdichter en spoken word
Mensen vragen mij regelmatig wat het verschil is tussen mijn creaties als moderne dichter of spoken word artiest. Wanneer ik een gedicht als huisdichter ook voordraag, is er meestal geen groot verschil. Bij spoken word ligt de nadruk vooral op de voordracht. Maar voor mij moet de VORM ook altijd samengaan met een krachtige INHOUD en boodschap. De woorden, inhoud én vorm moeten het publiek of de doelgroep raken. De spoken word vertelvorm was voor mij een logische stap door de moderne stijl van mijn gedichten: zonder rijm en met veel ritme en zeggingskracht.
