Haiku wedstrijd

Workshop voor haiku wedstrijd met gedichten over kunst

Haiku wedstrijd met gedichten over kunst

Gedichten en kunst gaan heel goed samen. Vooruitlopend op een haiku wedstrijd tijdens de kunstroute Grensloos Kunst Verkennen (GKV) in mei en juni 2024 in Drenthe en Overijssel verzorgde ik mijn haiku workshop. Zo kunnen deelnemers zich optimaal voorbereiden op de haiku wedstrijd.

Kunstroute mét taalkunst

Grensloos Kunst Verkennen is een route langs beeldende kunstwerken in de dorpen de Wijk (Drenthe) en IJhorst (Overijssel). Midden in het fraaie landschap van het tussenliggende grensriviertje de Reest. De kunstroute wordt dit jaar gehouden van 16 mei tot en met 2 juni 2024.

Taalkunst is ook een onderdeel van GKV, onder andere in de vorm van een haiku wedstrijd voor deelnemers aan de kunstroute. Bezoekers worden uitgedaagd om een Japans minigedicht van 17 lettergrepen te maken dat is geïnspireerd op een van de kunstwerken. Elk weekend worden de meest verrassende haiku’s gedeeld op social media en na afloop van de kunstroute kiest een jury de winnende haiku. Ik zit ook in de jury.

Workshop dichten voor haiku wedstrijd

Haiku boeken

Het leuke van de haiku is dat iedereen deze snel kan leren schrijven. Ze écht goed schrijven is echter een vak apart, want de haiku is onderschat als dichtvorm. Tijdens mijn workshop dichten en haiku schrijven help ik beginnende en gevorderde schrijvers snel op weg om van ‘puzzelen met woorden en lettergrepen’ nieuwe stappen te zetten richting taalkunst.

Vooruitlopend op de kunstroute konden belangstellenden op dinsdagavond 23 april mijn workshop Haiku Schrijven volgen in de Wijk. Daar was veel belangstelling voor. Alle 30 plaatsen waren bezet om samen verder te duiken in de wereld van de haiku. Met veel aandacht voor verwondering, symboliek, de lading van woorden, gelaagdheid in gedichten en zelfs mindfulness. Hiermee kunnen de deelnemers goed voorbereid meedoen aan de haiku wedstrijd. Na de workshop blijven mensen vaak regelmatig ‘even een haiku schrijven’. De workshop is gegeven op initiatief van netwerk Land van de Reest.

Meer weten?

Meer informatie over de kunstroute is te vinden op de website van GKV. De route is ongeveer negen kilometer lang en zeer geschikt om wandelend of fietsend af te leggen. Meer over wedstrijd in dit document van GKV: Haiku wedstrijd (PDF).

Meer weten over het schrijven zelf kan met hulp van deze blog: Zelf een haiku schrijven met vijf praktische tips en voorbeelden.