Teksten redigeren & eindredactie

Laten redigeren van teksten: waarom eigenlijk?

Laten redigeren van teksten en eindredactie is ook mogelijk bij mijn tekstbureau.

Het laten redigeren van teksten door een ervaren tekstschrijver en eindredacteur kan om verschillende redenen belangrijk zijn. Een tekst volledig opnieuw laten schrijven is echt niet altijd nodig. Soms heb je misschien al prima basisteksten die je kunt laten redigeren, corrigeren of herschrijven. Bijvoorbeeld tot een artikel, rapport of SEO webtekst. Ook hiervoor kun je terecht bij mijn tekstbureau. Naast mijn werk als tekstschrijver en redacteur heb ik jarenlange ervaring met eindredactie.

Tekstschrijver voor het redigeren van teksten

Goede eindredactie zorgt voor een professioneel eindresultaat. Afgestemd op je doelgroep(en) en het beoogde gebruik van de teksten. Een tekst voor een brochure moet immers aan andere eisen voldoen dan teksten voor een website. Want lezen op een beeldscherm is nog altijd 60 procent vermoeiender dan gedrukt of geprint op papier! Online lezen mensen ook anders. En daar tellen ook de wetten van Google (SEO) om gevonden te worden. Terwijl de teksten ook gewoon lekker moeten lezen. Bij het redigeren van teksten houdt een ervaren tekstschrijver en eindredacteur daar rekening mee.

Wat doet een eindredacteur?

Een eindredacteur maakt teksten ook aantrekkelijk en lekker leesbaar.

Een tekstredacteur of eindredacteur zet bij het redigeren van teksten de spreekwoordelijk puntjes op de ‘i’, voor de teksten online gaan of gedrukt of geprint worden. Maar hij doet meer! Een eindredacteur zorgt niet alleen voor goed taalgebruik en correcte spelling, hij maakt teksten ook aantrekkelijk en ‘lekker leesbaar’.

Vaak kun je zo meer zeggen met minder woorden. Dat is een vak! Als eindredacteur let ik bij het redigeren daarom ook extra op de tekstindeling, opbouw van teksten, de (tussen)koppen en bijvoorbeeld mogelijkheden voor kaders of teksten met een ‘doorlees’. Lees hier meer over eindredactie.

Laten laten herschrijven of redigeren?

Naast het redigeren van bestaande teksten en eindredactie kan ik als freelance tekstschrijver ook (delen van) teksten herschrijven of aanvullen. Dat gaat wat verder dan ‘alleen’ eindredactie. Extra aanvullingen kunnen komen vanuit extra bronnen die je aanlevert of uit interviews of mijn eigen research. Het is maar net wat je nodig hebt. Als tekstredacteur kijk ik dus veel verder dan alleen d’s, t’s, taal- en stijlfouten. Dat heeft in de praktijk grote voordelen voor het eindresultaat van je tekst.

Eindredacteur voor specialistische teksten

Een goede eindredacteur kijkt dus veel verder dan alleen letters, woorden en zinnen. Hij kruipt bij het redigeren van teksten in de huid van de lezer. Zo maakt hij een tekst aantrekkelijk voor de doelgroep. Voor specialistische onderwerpen kan een gespecialiseerde eindredacteur daarom waardevol zijn. Hij kan ingewikkelde onderwerpen snel doorgronden en kent de doelgroep(en), context en achtergronden vooraf al. Zo kunnen teksten snel geperfectioneerd worden voor het gewenste gebruik.

Als eindredacteur en tekstschrijver ben ik specialist op deze gebieden:

Daarnaast heeft mijn tekstbureau ook andere gespecialiseerde eindredacteuren beschikbaar vanuit mijn netwerk om teksten te laten redigeren of herschrijven. Dus zoek je een specialist? Bel of e-mail mij gerust vrijblijvend. Uiteindelijk telt alleen de beste oplossing voor jouw vraag. Daar geloof ik in.

Voorbeelden

Voorbeelden van mijn werk vind je in het nieuwsoverzicht. Wil je meer voorbeelden zien die passen bij jouw behoefte? Stuur dan even een e-mail.

Knop: Meer weten over mijn tekstbureau?