Specialismen

Mijn kracht en specialismen als tekstschrijver

Redacteur tekstschrijver Eric Hoogeweg heeft verschillende inhoudelijke specialismen: van Arbeidsmarkt & HRM tot Innovatie & ICT.

Mijn grootste kracht als tekstschrijver is het combineren van een doelgerichte strategie mét heldere en creatieve teksten. Als die zaken samenkomen, ben ik op mijn best. Dan profiteren opdrachtgevers het meest van mijn vakmanschap en toegevoegde waarde.

Inhoudelijke specialismen

Naast strategie en creativiteit van een tekstschrijver telt vaak de inhoudelijke expertise. Ook met specialistische onderwerpen kun je terecht bij mijn tekstbureau. En zeker niet alleen voor de specialismen waarover ik al veel schrijf. Want een specialistisch onderwerp snel doorgronden, hoort (in mijn ogen) bij het vak van freelance tekstschrijver en copywriter. Maar dit zijn wel echt specialismen waar ik al jaren over schrijf:

Veel van mijn opdrachtgevers zijn echte B2B (Business-to-Business) organisaties. Daarvoor schrijven, blijkt vaak ook een vak apart. Daarnaast heb ik ook altijd overheden als opdrachtgever gehad.

Kies bewust een specialist. Of juist niet!

Een gespecialiseerde tekstschrijver of redacteur tekstschrijver met de juiste specialismen vinden, is vaak lastig.

Kies je bewust voor een gespecialiseerde tekstschrijver of juist niet? Beide keuzes hebben voor- en nadelen! Om een specialistisch onderwerp snel eigen te maken, benut ik als redacteur en tekstschrijver de kennis van inhoudelijke bronnen en experts. Dat doe ik met interviews en research. Vervolgens vertaal ik dat met gevoel voor strategie naar de doelgroep om daar de juiste gevoelige snaar te raken. Dat is de essentie van mijn vak als tekstschrijver.

Het is natuurlijk handig en het kan zeker interessant zijn als een gespecialiseerde tekstschrijver al thuis is is in jouw vakgebied. Maar het kan ook interessant zijn om dat niet te doen! Maak in ieder geval een bewuste keuze.

ZIE OOK DEZE BLOG: 7 tips om een goede tekstschrijver te vinden 

Strategie & creativiteit: hoe werkt dat?

De strategie bepalen we bij voorkeur samen op basis van de organisatie- of projectstrategie. Ik adviseer daarbij over de communicatiestrategie, communicatiemiddelen en bijvoorbeeld de insteek of toon. Daarnaast blijf ik beschikbaar voor aanvullend advies op mijn vakgebied.

De creatieve uitwerking komt voort uit de strategie en zorgt dat de boodschap opvalt en goed overkomt bij de doelgroep. Wat daarvoor nodig is, verschilt per keer. Dit kan zitten in de tekst-vorm, de toon of de insteek. Door goede samenhang met de vormgeving kan ik vaak ook kortere teksten maken.

Ook is de gewenste mate van onderscheidend vermogen bepalend voor de aanpak. Een creatieve uitspatting is immers niet altijd nodig. Het moet functioneel zijn. En per tekst-vorm zijn er ook weer andere mogelijkheden. Een authentiek boekje of een column zijn immers weer anders te benutten dan een serie blogs of een ‘modern gedicht als voice-over tekst‘. Het resultaat is altijd anders. En altijd raak.

Mijn interesses als redacteur tekstschrijver

Door veel te schrijven over bepaalde onderwerpen bouwde ik als tekstschrijver en redacteur door de jaren heen verschillende specialismen op. Soms kwamen ze aanwaaien, maar meestal koos ik zelf de ontwikkelrichting vanuit mijn eigen interesse. Dit boeit mij aan mijn specialismen:

Arbeidsmarkt, Werk & HRM

Overheden, bedrijven, vakbladen, brancheorganisaties en werknemersorganisaties kloppen vaak voor deze teksten bij mij aan. Ik schrijf hier als gespecialiseerde tekstschrijver graag over omdat het vooral gaat over mensen en hoe zij functioneren in hun omgeving. De psychologie en sociologie interesseren mij. Lees verder >

Innovatie & ICT

Ik schrijf graag over innovatieve onderwerpen omdat ze belangrijk, relevant en actueel zijn voor vandaag én morgen. We zien de veranderingen nu plaatsvinden! Zo schrijf ik veel over innovatie, ICT en onderwerpen zoals: kunstmatige intelligentie (AI), robotisering, big data, de digitale transitie en business intelligence. Dit doe ik voor IT-bedrijven, ICT-dienstverleners, vakbladen, app- en softwareontwikkelaars, overheden en kennisinstituten zoals TNO. Lees verder >

Natuur, Landschap & Duurzaamheid

De natuur en het Nederlandse landschap hebben altijd mijn speciale interesse gehad. Ik voel me thuis in de natuur en schrijf er graag over. Bijvoorbeeld voor: tijdschriften, overheden, kennis- en belangenorganisaties. Vaak gaat het over de beleving van het landschap, ruimtelijke kwaliteit of nieuwe natuur. De interesse voor duurzaamheid is daar later bijgekomen, mede door mijn andere specialisme: Innovatie. Lees verder >