Blogs & columns

Blogs laten schrijven? Een column? Dat kan!

Wil je blogs laten schrijven door een ervaren blogger? Of een inhoudelijk column? Dan kun je gewoon een columnist of blogger inhuren. Als zelfstandig tekstschrijver schrijf ik deze creatieve teksten al sinds 1998 voor magazines en bijvoorbeeld websites. Soms ook met de naam van anderen eronder. Dan ben ik hun ghostwriter.

Blogs laten schrijven: hoe werk dat?

Wil je blogs laten schrijven? Of columns? Dan kun je mij als columnist of blogger inhuren.

Veel van mijn opdrachtgevers hebben een content-strategie. Meestal bepalen we die samen voor de langere termijn. Soms heeft een opdrachtgever dit plan zelf al. Als tekstschrijver en redacteur help ik met het schrijven van de benodigde teksten voor blogs (met SEO), klantcases, landingspagina’s en whitepapers. Het gaat altijd om kwalitatieve content, waar lezers uit de doelgroep echt iets aan hebben.

Blogs laten schrijven kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld op basis van een (telefonisch) interview of aangeleverd bronnenmateriaal. Of ik doe zelf research voor het beoogde onderwerp. Dan schrijf ik het concept en leg dit voor bij de opdrachtgever. Ik verwerk eventuele feedback en zorg voor de eindredactie. Voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) zorg ik vooraf en bij de afronding voor afstemming met een eventuele online strateeg. Bij veel opdrachtgevers hebben we hiervoor een vast communicatieteam samengesteld met een online strateeg, ik als creatieve tekstschrijver en soms een vormgever die eigen beelden maakt. Zo creëren we een soepele en vaste workflow. Vaak maak ik de content-agenda en bewaak ik de planning.

Columnist of blogger inhuren?

Het gaat hier over blogs en columns, maar eigenlijk zijn dit behoorlijk verschillende teksten. Het maakt dus ook nogal een verschil of je iemand als columnist of blogger inschakelt. Een blogger inhuren is handig als je inhoudelijke (feitelijke) kennis of ervaringen wilt delen met de lezer wilt delen. Vaak speelt de vindbaarheid (SEO) op internet ook een grote rol. Eventueel in combinatie met bijvoorbeeld een whitepaper. In de praktijk schrijf ik regelmatig een whitepaper en werk ik bepaalde deelonderwerpen uit in enkele blogs. Zo krijg je dus meteen meerdere teksten voor je content-agenda.

Een column is een vrijere, vaak meer creatieve tekstvorm. Vaak nog meer geschreven vanuit de afzender. In een column ben je heel vrij en kun je dus veel kanten op: de lezer prikkelen of juist meenemen in een speelser verhaal. Ik adviseer opdrachtgevers ook over het gebruik van deze teksten voor hun doelstellingen. Soms komen we ook tot een mengvorm. Zo kun je mij bijvoorbeeld als blogger inhuren voor een blog met de meer persoonlijke en losse ‘feel’ van een column.

Blog of column vanuit expertise

Ik schrijf ook blogs en columns vanuit mijn inhoudelijke specialismen:

Modern gedicht als column

Als columnist kun je veel kanten op. Naast columns schrijf ik als dichter ook moderne gedichten die als (vaste) columns gebruikt kunnen worden. Dat doe ik bijvoorbeeld voor de tijdschriften Schuim en IJssel Moves. Door mijn eigen stijl en werkwijze kan dat ook snel, bijvoorbeeld om direct te reageren op actualiteiten.

Voorbeelden blogs & columns

Voorbeelden van mijn werk vind je in het nieuwsoverzicht. Wil je meer voorbeelden zien die passen bij jouw behoefte? Stuur dan even een e-mail.