Persberichten

Persbericht laten schrijven mét advies

Tekstschrijver persbericht: om kranten, vakbladen en andere media te halen kun je een persbericht laten schrijven.

Tekstschrijver nodig voor een persbericht? Je kunt gewoon een persbericht laten schrijven. Dat is een vak op zich. Bijvoorbeeld door de principes van nieuwsselectie en de strategische keuzes die je kansen op ‘free publicity’ flink vergroten. Als freelance tekstschrijver en copywriter kan ik mijn opdrachtgevers hiermee extra goed helpen door mijn achtergrond als journalist.

Persbericht laten schrijven: waarom eigenlijk?

Dagelijks ontvangen redacties van kranten, (vak)tijdschriften en websites tientallen of zelfs honderden persberichten. Alle afzenders hopen op een plekje. Maar de ruimte van media om iets met deze berichten te doen, is beperkt. De meesten worden daarom niet geplaatst. Hoe zorg je dan dat jouw persbericht en boodschap wel onder de aandacht van de lezers komen?

Dat begint met een interessant verhaal voor de lezers en een goed geschreven persbericht. Daarom kun je een persbericht laten schrijven door een specialist die precies weet wat daarvoor nodig is.

Tekstschrijver persbericht én adviseur

Tekstschrijver persbericht: Eric Hoogeweg.

Een goede tekstschrijver zorgt voor meer dan alleen goede teksten. Communicatieadvies bijvoorbeeld. Zeker bij persberichten geldt dat het advies hierover vaak een groot verschil maakt. In dit geval meestal tussen wel of niet geplaatst worden. Daarom adviseer ik opdrachtgevers over hun aanpak en de insteek van persberichten. Gevoel voor strategie en kennis van mediaprincipes zijn hiervoor cruciaal.

Voor mijn opdrachtgevers benut ik hiervoor de kennis en ervaring die ik heb doordat ik mijn loopbaan begon als nieuws- en tijdschriftjournalist. Toen schreef ik onder andere voor het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau), landelijke en regionale kranten en onafhankelijke (vak)tijdschriften. Daardoor ken ik de denkwijze en (journalistieke) selectiecriteria van gedrukte en online media. Sterker, ik selecteerde en redigeerde destijds zelf de persberichten die binnenkwamen. Die ervaring benut ik nu als gespecialiseerde tekstschrijver persbericht.

Zo werkt het!

Een persbericht kan in dit ‘online tijdperk’ nog steeds een krachtig communicatiemiddel zijn. Om geplaatst te worden bij (online) media die voor jou belangrijk zijn, moet je wel zorgen voor een goed opgesteld persbericht (inhoudelijk en qua opzet). Dat moet je soms net iets anders aanpakken dan je vooraf denkt.

Als persbericht tekstschrijver overleg ik met opdrachtgevers over hun idee. Soms sturen ze mij input, maar meestal bespreken we de inhoud tijdens een (telefonisch) overleg of interview. Op basis daarvan adviseer ik over de insteek, aanpak, inhoudelijke keuzes en bijvoorbeeld relevante media. Dan schrijf ik het concept (ook met SEO). Ik ontvang en verwerk eventuele aanvullingen van de opdrachtgever. Zodra de tekst helemaal perfect en akkoord is, wordt het persbericht verzonden. Dit doen mijn opdrachtgevers meestal zelf. Ze hebben zelf vaak een goede medialijst, maar ook daarover kan ik als Tekstschrijver persbericht adviseren . Afhankelijk van het onderwerp benaderen we soms ook hele specifieke extra media.

Uitgebreid artikel laten schrijven (free publicity)

Door een persbericht of compleet artikel te laten schrijven, kun je free publicity creëren.

Behalve met persberichten help ik opdrachtgevers ook met ‘free publicity’ door bijvoorbeeld uitgebreide artikelen te schrijven met een ‘journalistieke feel’. Wie een interessant inhoudelijk verhaal te vertellen heeft, kan soms een compleet artikel aanleveren bij een medium of enkele media die hiervoor openstaan. In de praktijk zijn dat vaak tijdschriften. Als tekstschrijver let ik dan op de criteria die hiervoor gelden. Waar nodig zorg ik ook voor de afstemming met de redactie.

Tekstschrijver persbericht met specialismen

Je kunt ook een persbericht laten schrijven vanuit mijn inhoudelijke specialismen:

Voorbeelden van persberichten en complete artikelen

Voorbeelden van mijn werk vind je in het nieuwsoverzicht. Wil je een persbericht laten schrijven en meer specifieke voorbeelden zien van mijn specialiteit als ‘Tekstschrijver persberichten’ vergelijkbaar met jouw behoeften? Stuur dan even een e-mail.

LEES OOK DE BLOGS:
7 tips om een goede tekstschrijver te vinden
Wat kost een tekstschrijver?

Knop: Meer weten over mijn tekstbureau?