Wie is Eric Hoogeweg?

Tekstschrijver en moderne dichter in Overijssel

Tekstschrijver, copywriter, journalist en dichter Eric Hoogeweg woont en werkt in Sint Jansklooster, Overijssel.

Aangenaam! Ik ben Eric Hoogeweg (1976), zelfstandig tekstschrijver en moderne dichter. In mijn Tekstwerkplaats schrijf ik voor zeer diverse opdrachtgevers door heel Nederland. Ik ben op mijn best als creatieve teksten en strategisch gevoel moeten samensmelten. Naast autonome gedichten schrijf ik als dichter ook in opdracht voor tijdschriften, andere opdrachtgevers en als huisdichter op locatie.

Inspirerend uitzicht

De Wieden in de Kop van Overijssel, inspirerend voor mij als dichter en creatieve tekstschrijver.

Sinds 2019 woon ik in Sint Jansklooster (Kop van Overijssel), op de rand van natuurgebied Weerribben-Wieden. Dit is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Hier kijk ik op uit en vaar ik als schipper (vrijwilliger) voor Natuurmonumenten ook bezoekers door het labyrint van plassen, meren en smalle watergangen. Heel inspirerend!

Eerder woonde ik in Kampen, Deventer en ook al in de Kop van Overijssel. Nu woon ik hier samen met mijn partner Kim Kok en mijn kinderen Senna (2011) en Max (2014). Kim is professioneel fotograaf. Daardoor kunnen we soms ook samenwerken!

Loopbaan in een notendop

Voorbeeld gedicht op ansichtkaart. Origineel afkomstig uit de dichtbundel 'Moderne gedichten voor mannen (en stiekem ook voor vrouwen)'.

Geboren en getogen in de mij wat te saaie Noordoostpolder, heb ik in 1998 de opleiding Journalistiek & Communicatie (HBO) afgerond in Zwolle (Hogeschool Windesheim). Daarna begon ik mijn loopbaan aanvankelijk als journalist, vooral voor tijdschriften. De eerste jaren ook nog voor nieuwsmedia zoals het ANP. Een mooie brede leerschool.

Na twee werkgevers koos ik in 2007 bewust om als zelfstandig professional verder te gaan. En ik heb nog nooit zo lekker gewerkt! Hierdoor kon ik van werk dat ik DOE steeds meer werk maken dat ik BEN. Dat was een belangrijk doel. Zo is ook mijn werk als dichter ontstaan: eerst autonoom en daarnaast later ook in opdracht. Zo laat ik mijn passies en drijfveren uitgroeien naar werk. Dat voelt enorm rijk.

Waarom een tekstwerkplaats?

Ik begon al snel met een breder tekstbureau om mijn teksten als tekstschrijver breder in te zetten. Samen met andere creatieven (zoals vormgevers, fotografen, filmmakers en andere tekstschrijvers) maak ik ook complete producten.

Denk aan: boeken, websites, brochures, nieuwsbrieven en bedrijfsfilms. Het viel mij namelijk op dat de beste ‘creatieven’ vaak voor zichzelf beginnen. In de Tekstwerkplaats bundelen wij onze krachten, ook voor grotere opdrachten.

Grootste passie?

Songwriter en tekstschrijver in Orange Glow. In onze oefenruimte voor een originele Herman Brood. (foto: Kim Kok)

Ik ben excessief muziekliefhebber en koester mijn platenkast met lp’s, cd’s en veel alternatieve muziek: Sparklehorse, Mogwai, Grandaddy, The Liars en Tom Waits… om eens wat te noemen. Maar ook klassiekers als Johnny Cash, The Doors, Velvet Underground en David Bowie. Ik zie veel live-optredens en ben zelf songwriter en zanger-gitarist van de band Orange Glow. Ook dat nog? Ach… teksten, gedichten en muziek, het zijn allemaal composities.

Andere interesses?

Films, kunst, lezen, wandelen in de natuur, ik kook graag voor vrienden en ben al twintig jaar liefhebber van speciaalbier. Daar schrijf ik soms ook over als dichter en tekstschrijver. Dat is dubbel genieten. En om te doen wat ik ben.

Knop: Meer weten over mijn tekstbureau?