Bier gedichten

Gedichten in speciaalbier magazine

Als moderne dichter schrijf ik nu ook gedichten over bier voor het speciaalbier magazine Hopster. Mijn eerste gedicht verscheen deze maand als nieuwe rubriek (Hoppoëzie) in het zomernummer (nummer 18). Bij de gedichten die ik schrijf voor magazines, schreef ik eerder ook al eens gedichten over speciaalbier voor het blad Schuim.

Bier gedichten als Hoppoëzie

Gedichten over bier in Hopster als nieuw podium.

Hopster is een magazine met verhalen over de wondere wereld van het Nederlandse craft bier. Het blad is gratis en exclusief verkrijgbaar op verschillende locaties, waaronder brouwerijen, biercafés en craft bier winkels. In mijn nieuwe rubriek schrijf ik iedere keer een kort gedicht in mijn eigen stijl bij een foto van de redactie. Het eerste gedicht heet ‘Zolderkamer’.

Waarom gedichten over bier?

Cover craft bier magazine Hopster #18

Na de verschijning van mijn autonome dichtbundel ‘Moderne gedichten voor mannen (en stiekem ook voor vrouwen)’ word ik regelmatig gevraagd om in opdracht gedichten en andere creatieve teksten te schrijven. Onder andere als rubriek in tijdschriften.

Sinds eind jaren ‘90 heb ik al speciale interesse in speciaalbier. Dit leidde in 2019 al eens tot een rubriek met gedichten over speciaalbier in het biermagazine Schuim. Helaas heeft dit prachtige blad – voor en door liefhebbers – de coronaperiode niet overleefd. Nu is Hopster een prachtig nieuw podium voor mijn gedichten over bier.

Mijn connectie met speciaalbier

Gedicht over speciaalbier in Schuim #11.

Als tekstschrijver en dichter schrijf ik graag over de onderwerpen die mij interesseren. Dat zijn niet alleen vakinhoudelijke specialismen zoals de arbeidsmarkt en innovatie, maar ook persoonlijke interesses zoals de natuur, muziek en dus speciaalbier. Sinds mijn interesse hiervoor had ik het geluk dat speciaalbier een enorme opmars heeft gemaakt, wereldwijd en in Nederland. In de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw keken we vooral naar België. Nederland telde toen slechts enkele tientallen kleinschalige brouwerijen. Anno 2024 zijn dat er rond de 700 en daar zitten geweldige brouwers tussen die hele goede en spannende bieren maken. Daar kan ik de komende jaren nog veel over schrijven!

Zelf ben ik samen met een vriend ook kleinschalig bier gaan brouwen. Daar gaan we de komende tijd ook zeker mee verder. Wie weet schrijf ik daar ook nog eens wat over. Proost!