Workshop haiku schrijven

Workshop dichten & haiku schrijven

Als moderne dichter geef ik de workshop dichten of haiku schrijven voor congres of evenementen.

Is een workshop dichten iets voor uw evenement of congres? Als moderne dichter en creatieve tekstschrijver verzorg ik regelmatig originele workshops. Vaak kiezen opdrachtgevers dan voor de workshop Haiku Schrijven.

Deze oorspronkelijk Japanse dichtvorm is heel geschikt voor een (korte) workshop door zijn vaste, compacte format. Het is bovendien een leuke en waardevolle schrijfvorm voor bewustwording en om snel nieuwe inzichten, ideeën of (kleine) bijzondere momenten vast te leggen. De workshops zijn geschikt voor kleine groepen, maar de haiku kan ook direct een grote congreszaal in beweging zetten.

Wat is een haiku?

De haiku is een kort, niet-rijmend gedicht van drie regels met 17 lettergrepen (5, 7 en weer 5). Haiku’s zijn in de zeventiende eeuw ontstaan in Japan door het wedijveren tussen verschillende grote dichters. Ze waren eigenlijk onderdeel van een uitgebreidere dichtvorm (renga). Mensen schreven vaak samen in groepen aan de verschillende onderdelen. Vooral om hun geest te scherpen en als sociale activiteit. Zo gebruik ik het nu ook weer als workshop voor congres, evenementen en andere activiteiten.

Onderwerpen voor haiku’s

Het leuke van haiku’s is dat ze werkelijk over alles kunnen gaan! Grote onderwerpen zoals: het leven, zingeving of nieuwe inzichten. Maar ook over ‘kleinere’ onderwerpen zoals: een schuursponsje, Netflix of een loszittende knoop. Vaak gaat een haiku over een momentopname in het hier en NU. Daardoor sluiten ze goed aan bij actuele thema’s zoals mindfulness, bewust leven of het zen boeddhisme. Maar dat hoeft helemaal niet.

De klassieke Japanse haiku gaat meestal over een (klein) moment van verwondering, vaak door natuurbeleving. Zoals deze beroemdste klassieke haiku (vertaald) uit Japan:

Oh, oude vijver,
een kikker springt van de kant,
geluid van water.

Matsuo Basho (1644 – 1694)

Dit is ook een fraaie klassieker:

Dikke huisjesslak,
ook jij beklimt de Fuji
– maar langzaam, langzaam.

Issa (1763 – 1828)

Actuele voorbeelden van haiku’s

De haiku is nog steeds springlevend en wordt steeds populairder. Er zijn mensen die regelmatig (even) een haiku schrijven om iets vast te leggen of hun geest te scherpen. Ik deed dat een tijdlang dagelijks en schrijf er nog regelmatig een. Een bekend persoon die ook bijna dagelijks een haiku schrijft, is Herman Van Rompuy, voormalig premier van België en voorzitter van de Europese Raad. In die rollen begon hij zijn dag bijna dagelijks met het schrijven van een haiku, die hij vaak ook deelde met de buitenwereld.

Nog een voorbeeld over het carnaval, van de moderne Vlaamse haiku schrijver Luk Gybels:

Bij het ontwaken
een handvol confetti
op het hoofdkussen.

Een voorbeeld uit mijn eigen collectie:

Een aalscholver landt
de rivier slokt gewillig
PLOEPS weg, samen één.

Workshop dichten voor congres of evenementen

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een workshop dichten voor een congres, evenement of andere activiteit? Stuur mij dan gerust even een e-mail. Dan bekijken we samen de mogelijkheden en wat de beste en leukste vorm kan zijn.

Bij de ‘Workshop Haiku Schrijven’ gaan deelnemers onder mijn begeleiding zelf aan de slag. Dit kan individueel, in kleine groepen of met z’n allen in een grote volle zaal.

Meer weten? Stuur een e-mail!