Tarieven tekstschrijvers 2024

Copywriter uurtarief en tarieven tekstschrijvers 2024

Tarieven tekstschrijvers & copywriters

Wat is het copywriter uurtarief voor 2024? En wat zijn de tarieven van algemene tekstschrijvers dit jaar? Dat willen opdrachtgevers én tekstprofessionals natuurlijk weer graag weten. Nadat ik dit eerder onderzocht voor de landelijke beroepsvereniging van tekstschrijvers heb ik het nu weer berekend voor 2024. Met deze keer extra aandacht voor de positie en tarieven van copywriters.

Copywriter uurtarief & tarieven tekstschrijvers 2024:

Globaal liggen de tarieven van zelfstandige tekstschrijver en copywriters in 2024 naar verwachting tussen de 80 en 110 euro (exclusief btw). Ik zal deze berekening, bandbreedte en de onderlinge verschillen hier verder toelichten.

In 2020 deed Eric voor het eerst onderzoek naar de tarieven van tekstschrijvers en het copywriter uurtarief.

Eind 2020 deed ik voor het eerst tariefonderzoek, samen met enkele vakgenoten onder 350 leden van onze beroepsvereniging (Tekstnet). Met de onderzoeksgegevens en kijkend naar de inflatie en marktontwikkelingen kon ik ook de tarieven voor de volgende jaren goed berekenen. Zie ook dit vorige overzicht: Tarieven tekstschrijvers 2022.

Voor 2023 heb ik geen nieuwe berekening gemaakt omdat nog niet zeker was of de uitzonderlijk hoge inflatie in 2022 (10,2%) volledig zou worden doorberekend. Nu een jaar later de inflatie weer gedaald is (3,8% in 2023) en de marktontwikkelingen stabiel zijn, kan alles alsnog goed worden doorgerekend voor 2024.

Wel inflatiecorrectie, voorzichtigheid met extra tariefstijging

De hoge inflatie in 2022 was uiteraard een belangrijk aandachtspunt. Waar tekstschrijvers de inflatiecorrectie meestal doorberekenen, gebeurde dit in 2023 soms nog niet meteen volledig. Vooral zelfstandige tekstschrijvers aan de ‘onderkant’ van de markt leken eerst wat voorzichtiger. Dat zorgde dan aanvankelijk voor een iets groter bandbreedte van de gemiddelde uurtarieven. De lagere uurtarieven stegen dan (eerst) wat minder snel.

Tegelijkertijd blijkt de vraag naar goede tekstschrijvers onverminderd groot en zorgt de krappe arbeidsmarkt voor extra vraag. Het lijkt er sterk op dat veel tekstschrijvers de inflatiecorrectie nu inmiddels wel volledig hebben doorgevoerd voor beide jaren. Naast de inflatiecorrectie kunnen zelfstandigen ook een eigen tariefverhoging doorvoeren. Vanwege de toch al hogere tariefstijging (door de inflatie) lijkt het erop dat dit voor 2023 en 2024 slechts beperkt is gebeurd. Daardoor zouden de tarieven in 2024 ongeveer tussen de 80 en 110 euro moeten liggen.

Hogere tarieven marketingbureaus

Let op! De genoemde tarieven gelden voor zelfstandige tekstschrijvers (zzp’ers). De uurtarieven van tekstschrijvers bij reclame- marketing- en ‘contentbureaus’ liggen vaak een stuk hoger. Zij huren regelmatig zelfstandige (freelance) tekstschrijvers in en berekenen extra marge over het uurtarief. Mede daardoor ligt hun uurtarief vaak enkele tientjes hoger.

Copywriter uurtarief 2024

 Copywriter uurtarief en tarieven van tekstschrijvers kunnen onderling verschillen.

De tarieven van tekstschrijvers kunnen onderling wat verschillen. Dit is vooral afhankelijk van hun ervaring, kwaliteit, het soort werk dat ze doen en eventuele specialismen. Binnen de bredere groep van tekstschrijvers is het uurtarief van de meer commerciële copywriters vaak wat hoger. In Nederland worden de termen ‘copywriter’ en ‘tekstschrijver’ veel door elkaar gebruikt. Dat is verwarrend, want er zijn toch wel degelijk verschillen. Wie een goede zelfstandige copywriter wil inhuren, moet uitgaan van een copywriter uurtarief tussen de 90 en 110 euro of nog ietsje meer.

Door de aard van het (commerciële) werk van copywriters en de vaak wat ruimere budgetten van de bedrijven die hen nodig hebben, zitten deze tekstprofessionals met hun uurtarief vaak wat meer in het ‘hogere segment’ binnen de genoemde bandbreedte met gemiddelde uurtarieven van tekstschrijvers.

Kijk verder dan uurtarief copywriter en tekstschrijver

Tarievenmonitor van Tekstnet 2020.

Als je een freelance tekstschrijver, copywriter of een andere tekstprofessional zoekt, staar je dan vooral niet blind op de uurtarieven! Want: hoeveel tijd rekent iemand eigenlijk voor jouw project en welke kwaliteiten zoek je? Goede tekstschrijvers en copywriters zijn best schaars en er één vinden, valt niet altijd mee. In deze vrije beroepsgroep bestaan er grote onderlinge kwaliteitsverschillen en helaas zit er ook nogal wat ‘kaf onder het koren’. De landelijke beroepsvereniging Tekstnet is helaas ook geen ‘keurmerk’ meer. Die is tegenwoordig toegankelijk voor iedereen die lid wil worden. Daarom ben ik zelf sinds 2022 geen lid meer omdat voor mij de meerwaarde verdween. Ik doe voor hen sindsdien dus geen onderzoek meer voor de Tarievenmonitor.

Advies: let vooral hierop!

Als je een goede tekstprofessional zoekt, is mijn advies: kijk eerst vooral naar iemand die bij jou past qua specialismen (inhoudelijk en qua tekstvormen) en de persoonlijke klik. Bedenk goed wat je zoekt en bevraag kandidaten op hun ervaring. Vraag eventueel ook om relevante voorbeelden van hun schrijfwerk. Kijk daarna wat de totale kosten per project zijn. Anders vergelijk je appels met peren en dat leidt per definitie niet tot de beste keuzes. En als je een goede tekstschrijver gevonden hebt: wees er zuinig op!

ZIE OOK:
7 tips om een goede tekstschrijver of copywriter te vinden