Spoken word op congres

Bijdrage als Nederlands spoken word dichter en tekstschrijver aan congres.

Van dichter naar spoken word in film

Als moderne dichter en tekstschrijver schreef ik recent een Nederlandse spoken word tekst voor de openingsfilm van een zorgcongres in Noord-Holland. Hierna kwam de vraag of ik deze zelf ook ‘even’ wilde inspreken in de film. Voor ik het wist, ontstond een nog veel spannender concept voor het tweedaagse congres.

In de openingsfilm daagde ik bezoekers uit om ideeën aan te dragen. De tweede dag vatte ik als huisdichter alle ideeën samen voor een prikkelende afsluiting.

Spoken word als extra discipline

Ik merk dat mijn verschillende rollen als dichter, creatieve tekstschrijver, scriptschrijver en huisdichter steeds vaker in elkaar schuiven. In 2021 werd ik voor dit jaarcongres van verpleegkundig specialisten voor het eerst gevraagd om het script te schrijven voor de openingsfilm. De film over de trots van deze jonge beroepsgroep sloeg aan en wist bezoekers te emotioneren.

In 2022 werd ik opnieuw gevraagd als script tekstschrijver. Ik verwachtte dat een professionele stemacteur opnieuw de voice-over tekst zou inspreken bij mooie beelden, zoals dat meestal gaat. Maar toen kwam de vraag: “Als huisdichter kun jij toch ook voordragen? Wil jij deze tekst misschien op camera inspreken?” Ik twijfelde even, want er zat ook ‘wat acteerwerk’ bij. En dat is een vak op zich en niet het mijne…

We gingen ervoor. Het resultaat is deze openingsfilm met de spoken word tekst die de centrale thema’s van het congres introduceert en bezoekers oproept om ideeën in te brengen.

Ook congres- en huisdichter

Door de fietstocht naar de congreszaal leek het alsof ik tijdens de eerste dag van het congres ook al aanwezig was. Toen keek ik online mee. De tweede dag was ik echt aanwezig om het jaarcongres als congres- en huisdichter samen te vatten. Hierbij bundelde ik ook de ideeën die bezoekers hadden aangedragen tijdens het congres (op locatie en online). Dit spoken word gedicht ging verder waar de eerste stopte en diende als afsluiting van de tweedaagse. Ik sprak de tekst live in op muziek bij filmbeelden van het congres. Ook mijn andere ‘rol’ als muzikant hielp hierbij:

Dit was een spannende samenwerking met videograaf Thomas Velker en Ruben Peek (videoproducent en evenementenorganisator) van Sneak Peak die ons hiervoor benaderde. Ik schrijf vaker scripts voor zijn films.

Hierna kwam er ook nog een ‘after movie’ van het congres die mijn twee spoken word teksten koppelt en in elkaar laat overvloeien:

Na spoken word ook eigen muziek?

Dit was een bijzonder project waaraan ik vanuit mijn rollen als dichter, creatieve tekstschrijver en scriptschrijver met veel plezier heb meegewerkt.

Spoken word gedicht als huisdichter bij jaarcongres V&VN VS 2022.

Een echte acteur zal ik niet worden, maar wie weet kan ik in de toekomst mijn rol als muzikant (met eigen audiostudio) ook nog verder integreren. Bijvoorbeeld met eigen muziek of soundscapes. Of door het inspreken van mijn gedichten en Nederlandse spoken word teksten. Mijn eigen audio-studio waar ik normaal vooral muziek en zang opneem, is inmiddels al uitgebreid voor het opnemen van gedichten en spoken word bijdragen…

Wie weet brengt dit bijzondere project anderen ook op het idee om de plannen voor een congres of evenement eens net iets anders aan te pakken.