Congres workshop

2 haiku workshops op congres Wageningen University.

Haiku Workshop Wageningen University

Wie op het gebied van taal of schrijven creatieve workshops voor een congres, evenement of bedrijven zoekt, kiest vaak voor een workshop dichten. Of nog specifieker: de workshop Haiku Schrijven! Recent verzorgde ik deze bij Wageningen University.

Iedere keer zijn de workshops weer net even anders. Dit keer waren er veel internationale deelnemers. Iedereen schreef in zijn eigen taal en vertaalde het voor de anderen naar het Engels. Ook dat werkte prima!

Workshop dichten wordt haiku schrijven

Ik werd gevraagd twee keer de workshop Haiku Schrijven te geven voor medewerkers van Wageningen University tijdens hun interne ASG Festival. Medewerkers uit het hele land treffen elkaar hiervoor in Wageningen. De organisatie oriënteerde zich eerst op een workshop dichten en koos uiteindelijk voor de Haiku Workshop. Deze afgebakende schrijfvorm maakt de workshop laagdrempelig en hij kan goed worden afgestemd op het schrijf- en denkniveau van individuele deelnemers. De workshop wordt vaak ingezet als creatieve taalworkshop, maar kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld kennisoverdracht of als mindfulness workshop.

Workshop voor congres of evenement

Voor workshops voor een congres of evenement kun je met de haiku als niet-rijmend minigedicht van drie regels (5, 7 en weer 5 lettergrepen) veel kanten op. Voor beginners is het eerst vaak vooral ‘puzzelen’ met woorden. Met gevorderden kan ik snel verder de diepte in en hebben we het bijvoorbeeld over gelaagdheid, symboliek of veelvoorkomende ingrediënten van de klassieke haiku. In Wageningen stonden we ook stil wat haiku schrijven oplevert voor je algemene schrijfvaardigheden. Bijvoorbeeld wanneer je een e-mail, blog of belangrijk document voor collega’s of klanten maakt.

Onderwerpen voor een haiku

Workshop Haiku Schrijven bij evenement Wageningen University.

De workshop in Wageningen sloot aan op belangrijke thema’s van het ASG Festival. Binnen anderhalf uur schreven de deelnemers met mijn uitleg en voorbeelden (ook vertaald naar het Engels) drie haiku. In dit geval over een klein moment van verwondering die dag, over een dier en over de toekomst van mens en dier. Verwondering en de natuur zijn ook klassieke haiku thema’s.

Bij het kiezen van een onderwerp kon ik de deelnemers snel op weg helpen met een praktische tip. Een klein moment van verwondering kan ook een moment zijn waarvan je ‘even’ een foto maakt met je smartphone. Dat is een manier om het vast te leggen, maar als je regelmatig ‘even’ een haiku schrijft, kan het ook heel goed op die manier.

Een deelnemer kwam al snel tot deze haiku, door een moment dat ze die ochtend had gefotografeerd:

Lijnen in een blad,
een wegennet van nerven.
Wijst de rups de weg.  

Een prachtige start om verder op te bouwen! En dat doen veel deelnemers na de workshop ook, blijkt in de praktijk. Veel mensen schrijven nog regelmatig ‘even’ een haiku schrijven.

Deze workshop op jouw congres?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de workshop Haiku Schrijven voor jouw congres of evenement? Stuur dan gerust vrijblijvend een e-mail naar: eric@tekstwerkplaats.nl.