Whitepaper duurzame inzetbaarheid: van willen naar doen

Whitepaper over duurzame inzetbaarheid die ik als tekstschrijver maakte voor de ABU.

Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gesproken en veel beleid gemaakt. Bij het echt DOEN, stokt het regelmatig. Dat is zonde, want duurzame inzetbaarheid biedt werkgevers én werkenden veel kansen en mogelijkheden: meer wendbaarheid, productiviteit, carrièrekansen, werkplezier en bijvoorbeeld (persoonlijke) groei. Wat is daarvoor nodig? Hoe kun je het ECHT DOEN?

Vanuit mijn specialisme op de arbeidsmarkt, HRM en het ontwikkelen van mensen, schreef ik op verzoek van brancheorganisatie ABU een whitepaper over duurzame inzetbaarheid: Werken aan duurzame inzetbaarheid: van willen naar doen. Met aandachtspunten, lessen, praktijkvoorbeelden en een concreet en praktisch stappenplan.

Ik verzorgde de redactie, hield alle interviews en schreef de teksten. De foto’s bij de praktijkcases zijn gemaakt door fotograaf Kim Kok. U kunt de whitepaper hier downloaden.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. Het gaat om wendbaarheid, mobiliteit, productiviteit, motivatie, vitaliteit en gezondheid van mensen. En over het vermogen van werkenden om relevant te zijn en te blijven voor de arbeidsmarkt, binnen of buiten hun huidige organisatie of situatie.

Waarom duurzame inzetbaarheid?

In onze samenleving met een steeds grotere dynamiek, globalisering, nieuwe technologie, meer flexibilisering en snellere baanveranderingen moeten werkgevers en werkenden vitaal en wendbaar zijn. Dat bepaalt hun succes en toekomstige kansen. Duurzame inzetbaarheid is bovendien een belangrijker thema geworden omdat werkenden tot op latere leeftijd werken en dus ‘bij’ moeten blijven. Maar de inhoud van banen verandert steeds sneller. Zo raakt kennis steeds sneller verouderd. Daarom is het belangrijk dat werkenden blijven leren en zich blijven ontwikkelen.
Dat is noodzakelijk, maar gelukkig ook leuk, boeiend en uitdagend. De actuele kennis en wendbaarheid biedt werkenden meer werkzekerheid en carrièrekansen en het houdt organisaties wendbaar. Om met één van de geïnterviewde experts te spreken:

“Welke thema’s ook op de organisatieagenda staan, om ze te realiseren moet je ze verbinden met duurzame inzetbaarheid.”  (Peter van Roekel, managing director Right Management)

Van noodoplossing naar preventie en waardevermeerdering

De aandacht voor duurzame inzetbaarheid was aanvankelijk vooral gericht op leer-en ontwikkeltrajecten bij ‘noodsituaties’, zoals ontslag of reorganisaties. Door de uitdagingen van onze huidige economie en arbeidsmarkt worden nu juist de vroegtijdiger (preventieve) trajecten en waardevermeerderingstrajecten belangrijker. Zo groeit de aandacht voor een leven lang ontwikkelen.

Vroegtijdige en continue aandacht voor duurzame inzetbaarheid helpt voorkomen dat er noodsituaties ontstaan, mensen werkloos worden of ze ‘eigenlijk liever iets anders’ zouden doen. Want breder en duurzaam inzetbare werkenden zijn mobieler en zitten sneller (weer) op de juiste plek. En juist die werkenden zijn aantrekkelijk voor werkgevers door hun productiviteit, inzetbaarheid en bijvoorbeeld betrokkenheid.