Teksten redigeren en eindredactie

Waarom teksten laten redigeren en eindredactie?

Teksten laten redigeren en eindredactie is ook mogelijk bij mijn tekstbureau.

Wil je een tekst of meerdere teksten laten redigeren, corrigeren of herschrijven door een ervaren eindredacteur en tekstschrijver? Ook voor het redigeren van teksten en eindredactie kun je terecht bij mijn tekstbureau. 

Een tekst volledig laten schrijven door een professionele tekstschrijver is echt niet altijd nodig. Soms heb je misschien al prima basisteksten die je kunt laten redigeren of corrigeren tot artikel, rapport, webtekst of bijvoorbeeld handboek. Naast mijn werk al tekstschrijver en redacteur heb ik jarenlange ervaring met eindredactie. Bij mijn tekstbureau zijn voor grotere projecten ook meerdere ervaren eindredacteuren beschikbaar uit mijn netwerk.

Tekstschrijver voor het redigeren van teksten

Goede eindredactie door een ervaren tekstschrijver zorgt voor een professioneel eindresultaat. Afgestemd op je doelgroep(en) en het gewenste gebruik van de teksten. Een tekst voor een brochure moet immers aan andere eisen voldoen dan teksten voor een website.

Lezen op een beeldscherm is nog altijd 60 procent vermoeiender dan gedrukt of geprint op papier! Online lezen mensen ook anders. En daar tellen ook de wetten van Google en andere zoekmachines (SEO) om gevonden te worden. Terwijl de teksten ook gewoon lekker moeten lezen. Bij het redigeren van teksten houdt een ervaren tekstschrijver of eindredacteur daar rekening mee.

Een tekstredacteur of eindredacteur maakt je teksten beter.
Wat doet een eindredacteur?

Een tekstredacteur of eindredacteur zet de spreekwoordelijk puntjes op de ‘i’ van je teksten, voor ze online gaan of gedrukt of geprint worden. Maar hij doet meer! Een eindredacteur zorgt niet alleen voor goed taalgebruik en correcte spelling, hij maakt teksten ook aantrekkelijk en ‘lekker leesbaar’.

Vaak kun je zo meer zeggen met minder woorden. Dat is een vak! Als eindredacteur let ik bij het redigeren daarom ook extra op de tekstindeling, opbouw van teksten, de (tussen)koppen en bijvoorbeeld mogelijkheden voor kaders of teksten met een ‘doorlees’. Lees hier meer over eindredactie.

Teksten laten redigeren of herschrijven?

Naast het redigeren van bestaande teksten en eindredactie kan ik als tekstschrijver en tekstredacteur indien gewenst ook (delen van) teksten herschrijven of aanvullen. Dit gaat verder dan ‘alleen’ eindredactie.

Extra aanvullingen kunnen komen vanuit extra bronnen die je aanlevert of vanuit interviews of mijn eigen research. Het is maar net wat je nodig hebt. Als tekst- of eindredacteur kijk ik dus veel verder dan alleen d’s, t’s, taal- en stijlfouten. Dat heeft in de praktijk vaak grote voordelen voor het eindresultaat van je tekst.

Specialistische teksten laten redigeren

Een goede redacteur of eindredacteur kijkt dus veel verder dan letters, woorden en zinnen. Hij kruipt in de huid van zijn lezer en maakt een tekst aantrekkelijk voor de doelgroep. Voor specialistische onderwerpen en een gespecialiseerde doelgroep kan een gespecialiseerde eindredacteur daarom waardevol zijn. Hij kan ingewikkelde onderwerpen extra snel doorgronden en begrijpt de doelgroep(en), context en achtergronden al. Zo kunnen teksten snel geperfectioneerd worden voor het gewenste gebruik.

Als eindredacteur en tekstschrijver ben ik specialist op deze gebieden:

  • Arbeidsmarkt & Werk (o.a. HRM, arbeidsmarktcommunicatie, leren & ontwikkelen, flexibilisering, arbo)
  • Innovatie & IT/ICT (automatisering, software ontwikkeling, big data, business intelligence)  
  • Duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit (o.a. circulaire economie, energietransitie)
  • Human interest, psychologie & mindfulness

Daarnaast heeft mijn tekstbureau ook andere gespecialiseerde eindredacteuren beschikbaar vanuit mijn netwerk om teksten te laten redigeren of herschrijven. Dus zoek je een specialist? Bel of e-mail mij gerust vrijblijvend. Uiteindelijk telt alleen de beste oplossing voor jouw vraag.

Knop: Meer weten over mijn tekstbureau?