Tarieven tekstschrijvers

Tarieven tekstschrijvers voor 2022.

Tarieven tekstschrijvers 2022

Wat zijn de tarieven van tekstschrijvers in 2022? En wat kost een freelance tekstschrijver per uur? Dat willen opdrachtgevers (en tekstprofessionals) natuurlijk graag weten voor het nieuwe jaar. Net als in voorgaande jaren heb ik dit weer berekend. Deze keer is de hoge inflatie van 2021 een belangrijk aandachtspunt.

Globaal liggen de kosten van een tekstschrijver of copywriter in 2022 naar verwachting tussen de 74 en 96 euro. Ik zal deze berekening, de bandbreedte en onderlinge verschillen hier verder toelichten.

Naar de meest actuele tarieven van tekstschrijvers en copywriters.

Onderzoek naar tarieven tekstschrijvers

Wat kost een tekstschrijver per uur? Ik onderzocht het vorig jaar voor beroepsvereniging Tekstnet.

Begin 2021 publiceerde ik een onderzoek, dat ik samen met vakgenoten had gedaan onder de 350 leden van onze beroepsvereniging (Tekstnet). Dit was voor de Tarievenmonitor over 2020. Toen waren de meest gebruikte uurtarieven van tekstprofessionals 80 en 85 euro. Met de onderzoeksgegevens kon ik ook de tarieven van tekstschrijvers in 2021 berekenen (tussen de 72 en 93 euro). Hoe zit dat in 2022?

Wat kost een tekstschrijver per uur in 2022?

Voor dit jaar is vooral de historisch hoge inflatie uit 2021 (2,7%) van belang. De meeste zelfstandigen zullen die doorberekenen. Naast de jaarlijkse inflatiecorrectie kunnen zelfstandigen zelf ook nog een tariefaanpassing doorvoeren. Vanwege de toch al wat hogere tariefstijging (door de inflatiecorrectie) verwacht ik dat dit voor 2022 wat beperkter gebeurt. Tekstprofessionals doen toch al niet ieder jaar een tariefaanpassing (vaak ineens per twee jaar), toonde ons eerdere onderzoek al. Tekstprofessionals kunnen ook niet al hun gewerkte uren factureren bij opdrachtgevers (circa 70 procent).

Verschillende uurtarieven tekstschrijvers verklaard

De uurtarieven van tekstschrijvers verschillen door diverse factoren.

De tarieven van tekstschrijvers kunnen wat verschillen. Ze zijn vooral afhankelijk van hun ervaring, kwaliteit en het soort werk dat ze doen. Specialismen die gewild zijn, kunnen zorgen voor veel vraag en daardoor wat hogere tarieven.

Het ene ‘tekstwerk’ is het andere ook niet. Een hoogwaardige corporate story schrijven of een strategisch en creatief script voor een bedrijfsfilm is immers iets heel anders dan redactiewerk, teksten redigeren of ‘tekstproductiewerk’ voor grote hoeveelheden ‘content’. Daar staat een ander tarief tegenover. Als je het nodig hebt, is hoogwaardig vakmanschap meer waard en levert dit ook meer op, als het goed is.

Kijk verder dan kosten copywriter per uur

Zoek je een copywriter, freelance tekstschrijver of andere tekstprofessional? Staar je dan niet blind op de uurtarieven. Want: hoeveel tijd rekent iemand eigenlijk en wat voor kwaliteiten zoek je? Goede tekstschrijvers zijn best schaars en er één vinden, valt niet altijd mee. In deze vrije beroepsgroep bestaan onderling grote kwaliteitsverschillen. En helaas zit er ook nogal wat ‘kaf onder het koren’. Ook de beroepsvereniging is geen ‘keurmerk’ meer. Die is tegenwoordig voor iedereen toegankelijk die lid wil worden.

Mijn advies: kijk eerst naar tekstprofessionals die bij jou passen. Bedenk goed wat je zoekt en bevraag kandidaten op hun ervaring (eventueel met voorbeelden). Bekijk daarna de totale kosten per project. Anders vergelijk je appels met peren en dat leidt niet tot de beste keuzes. Meer tips vind je in dit artikel: 
7 tips om een goede tekstschrijver of copywriter te vinden.

ZIE OOK:
Wat kost een copywriter of tekstschrijver? (tarieven 2024)