Welkom smartpen!
Sinds kort werk ik als freelance tekstschrijver en moderne dichter met een smartpen. Wat ik op papier schrijf, slaat hij automatisch digitaal op. Zo kan ik met Word of andere apps direct verder werken met de aantekeningen. Mijn eerste smartpen ervaringen wil ik graag even delen.
Want dit werkt veel efficiënter (niet meer ‘overtypen’ wat ik al met pen noteerde), het ordent mijn (aan)tekeningen en biedt ook veel extra mogelijkheden. Terwijl ik wel gewoon op écht papier schrijf en krabbel, zoals ik graag wil.
Het duurde even
Ik ben niet bepaald een ‘early adopter’. Maar al sinds hun introductie hadden de smartpennen wel mijn aandacht. Niet als ‘gadget’, maar omdat ik echte voordelen voorzag. Ik wilde alleen wel even zien hoe deze technologie zich zou ontwikkelen. Je kunt natuurlijk ook met een speciale pen op een tablet schrijven of aantekeningen direct op je laptop intikken, maar dat heeft zeker in gesprekken met mensen niet mijn voorkeur. Steekwoorden op papier schrijven, maakt gesprekken persoonlijker en bovendien onthoud je dan beter wat er gezegd wordt.
Door het écht op te schrijven, kun je ook beter luisteren. Zelfs als je geen woorden noteert, maar alleen wat krabbelt of schetst (het zogeheten doodling of droedelen, wat ik ook graag doe :). Bovendien ontwikkelde ik als creatieve tekstschrijver en moderne dichter door de jaren heen mijn eigen manier van aantekeningen maken en ordenen. Die werkt voor mij supergoed, maar wel op papier! En buiten dat: ik houd ook gewoon van papier. Het authentieke gevoel. De geur. Alleen dat daagt mij al uit om iets moois te maken.
Mijn eerste smartpen ervaringen

Een paar weken geleden was het zover. Na het vergelijken van diverse smartpennen die inmiddels verkrijgbaar zijn, werd het voor mij een grijze Neo Smartpen M1. Toen het pakketje arriveerde, ging ik meteen aan de slag. Ik was snel ‘up en running’ en deed de eerste testjes. Het is eigenlijk een gewone schrijfpen. Hij ligt goed in de hand en schrijft prettig. Je schrijft met een inktvulling op speciaal papier in een notitieboek. Hierdoor weet de bijbehorende app precies wat je doet.
Zodra de pen via bluetooth synchroniseert, staat alles in de app meteen in je digitale notitieblok, bijvoorbeeld op een laptop of smartphone. Ik heb hem gekoppeld aan mijn smartphone omdat ik die meestal bij me heb. In de app kun je aantekeningen eenvoudig bewerken (bijvoorbeeld andere kleuren geven) of delen met andere apps of apparaten (ook zonder bluetooth dus). Zo komen de aantekeningen op mijn pc binnen als getypte tekst. Daar kan ik zo mee verder. En zelfs mijn handschrift – niet erg netjes – wordt perfect herkend en foutloos omgezet.


Ik laad de pen op met een USB-kabeltje en de gebruiksduur is dan ongeveer zes uur (standby 125 dagen). Dat is zat voor mij. De pen heeft een eigen intern geheugen (100 MB), waardoor ik kan synchroniseren met de app wanneer het mij uitkomt. Dat werkt ook heel prettig! In combinatie met de app kun je gesprekken ook meteen opnemen en terugluisteren als dat nodig is. Ik gebruik het (nog) niet, maar voor anderen is het vast handig.
Mijn conclusie na de eerste weken

Na een paar weken zijn mijn smartpen ervaringen meteen zeer positief. Ik heb al meerdere keren tijdens een overleg of interview gewerkt met mijn nieuwe pen. Dat ik alles gewoon op papier heb, maar ook meteen digitaal gearchiveerd vind ik handig. En ook de papieren aantekeningen kan ik er gewoon nog bij pakken. Dat leest nou eenmaal gemakkelijker dan van een beeldscherm.
Voor mij is de grootste winst bij gesprekken en interviews dat ik gewoon op papier kan schrijven en daarna in de computer de bestaande aantekeningen direct verder kan uitwerken. Dat bespaart mij tijd en onnodig overtypen. Hier ga ik ook zeker mee door. Experiment geslaagd.
Apps voor nieuwe smartpen ervaringen
Na deze eerste smartpen ervaringen ga ik ook zeker verder experimenteren. Want er zijn meer handige en creatieve toepassingen mogelijk. Naast de bijbehorende gratis app (Neo Notes of de nieuwere Neo Studio) is de pen ook eenvoudig te koppelen aan andere apps (zoals OneNote, Adobe Creative Cloud, Evernote, Outlook, Pen Manager of de Google apps). Dat biedt ongetwijfeld meer handige en efficiënte mogelijkheden.
Daarnaast zijn er ook extra creatieve opties. Ook tekenen of video’s maken met je eigen smartpen en schrijfbewegingen is mogelijk. Dat lijkt me bijvoorbeeld interessant in combinatie met mijn moderne gedichten die ik op congressen of evenementen maak en op zeer uiteenlopende manieren deel. Oldskool uitgewerkt op de typemachine, met ‘streaming poetry’ op grote schermen of bijvoorbeeld direct op sociale media. Wie weet straks ook met de smartpen in videofilmpjes. Met dit soort apps wordt deze pen dus ook echt een creatieve schrijftool.
Ik zag ook dat er een online tool is (Gridaboard) om de pen direct te verbinden met een pc of mac. Ik weet nog niet of ik het ga gebruiken, maar voor anderen kan het wel eens handig zijn. Bijvoorbeeld bij het lesgeven, voor presentaties of het delen van aantekeningen tijdens een video-overleg.
