Natuurgedichten

Twee natuur gedichten in één magazine over de Weerribben en Wieden in de Kop van Overijssel.

Twee natuurgedichten samen één geheel

Voor een nieuw magazine over natuurgebied Weerribben en Wieden schreef ik twee gedichten over de natuur. Ze gaan vooral over de persoonlijke beleving daarvan.

Het eerste gedicht (Struinen) opent het magazine. Het tweede (Gevonden) sluit het magazine af. Bijzonder is dat deze natuur gedichten samen een geheel vormen.

Twee keer een natuur gedicht

Het magazine van Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel is deze week gelanceerd en wordt verspreid in het gebied. Naast de twee natuur gedichten schreef ik ook twee grote verhalen. Eén over hoe kunstenaars inspiratie vinden in het gebied (nu en in het verleden) en één over het ervaren van de Wieden vanaf het water. Samen vormen de Weerribben en Wieden als grootste laagveenmoeras van West-Europa een uniek natuurgebied.

Toen ik als dichter en tekstschrijver gevraagd werd bij te dragen aan dit magazine hoefde ik niet lang na te denken. Ik woon en werk hier in de Kop van Overijssel met uitzicht op natuurgebied de Wieden. Dit was ook de belangrijkste reden om hier te gaan wonen, nadat ik eerder al zes jaar vlakbij de Weerribben woonde. En waar ik voor mijn schrijfwerk normaal het hele land door ga, werk ik ook heel graag in mijn eigen regio. Ik wandel er graag soms vaar ik ook bezoekers door het gebied, als vrijwilliger bij Natuurmonumenten in de Wieden. Vaak zijn dit fietsers en wandelaars. Het schrijven van natuur teksten was door mijn verschillende rollen eigenlijk heel logisch.

Meer natuur gedichten

Omdat ik vaker natuurgedichten schrijf, ga ik ze later dit jaar voor de liefhebber bundelen op een serie ansichtkaarten. Wie hier belangstelling voor heeft: houd deze website in de gaten of stuur mij alvast een e-mail. Dan informeer ik je als de kaarten er zijn.

Wie deze nieuwste natuur gedichten liever niet vanaf de foto’s leest, heb ik ze hier ook nog even uitgeschreven. Ze zijn uiteraard wel auteursrechtelijk beschermd. Je kunt natuurlijk ook het magazine ‘Levend landschap vol verhalen’ van Nationaal Park Weerribben-Wieden bemachtigen. Dit is op veel plekken in het gebied gratis verkrijgbaar.

Dit zijn de twee gedichten. Deze opent het magazine:

STRUINEN

in de natuur
van ribben
en wieden
vind ik

steeds iets nieuws
of beter nog
iets vertrouwds dat ik
eerder nog niet zag

het is geen zoeken
maar vooral vinden
al struinend
met open armen

ik loop en omhels
nieuwe vondsten
nieuwe energie
op weg naar morgen

Dit gedicht sluit het magazine af:

GEVONDEN

struinend
tussen rietkragen
en watergangen
vind ik

mijn eigen paadje
drijvend land
een verdronken dorp
hoop op een otter

ik vind de zin
zie het licht
de schoonheid van vergankelijkheid
bruingeel tot het groen weer mag

maar steeds weer
vind ik
bovenal
mezelf