Taaladvies: Mindfulness

Schrijf je mindfulness of mindfullness? En mindful of mindfull?

Mindfulness? Zo schrijf je dit trendwoord!

Schrijf je nu mindfulness of mindfullness? Doordat ik als dichter en tekstschrijver een haiku workshop geef op dit gebied, valt het me op dat er online nog best veel verwarring bestaat over de juiste schrijfwijze van dit woord. En dat terwijl het tegenwoordig zoveel wordt gebruikt!

Maar de enige juiste schrijfwijze is: mindfulness.
Dat betekent: bewust, gefocust of zonder afleiding. Of meer beschrijvend: ‘bewust aandacht brengen naar de huidige situatie met een open, niet-kritische blik’.

Dus ook mindful en niet: mindfull

Dat er wat verwarring bestaat over mindfulness of mindfullness, is niet zo heel vreemd. Want mindfull met dubbel ‘l’ is een populaire misspelling. Maar daarmee is het nog niet goed geschreven. Deze vorm kun je dus beter vermijden. De dubbele ‘l’ komt mogelijk doordat Nederlanders bij mindful meteen aan ‘vol’ (full) denken.

Mindfulness taalworkshop

Mindfulness workshop haiku schrijven.

Als moderne dichter geef ik de mindfulness workshop haiku schrijven. Want het schrijven van haiku’s kan heel krachtig zijn voor wie verdieping zoekt of kleine momenten van verwondering wil vastleggen. Met meer focus op het hier en NU. Zo sprong de mindfulness – en de taalverwarring hier omheen – op mijn netvlies. In de zojuist genoemde blog over de workshop leg ik uit waarom die kleine soms wat ‘suffig’ geachte haiku eigenlijk ontzettend GROOTS en diepgaand kan zijn.

Mijn haiku workshops kunnen gaan over het taalkundige of schrijvende element, maar ze kunnen dus ook nog diepgaander zijn. Hier vind je meer informatie over het zelf schrijven van een haiku

Waarom mindfulness op het werk?

Mijn dichtworkshops worden vooral ingezet door bedrijven en organisaties of tijdens congressen. Soms ook voor een groep particulieren, zeker wanneer het gaat om mindfulness. Al groeit de belangstelling van bedrijven en werkgevers hiervoor ook. Waarom die aandacht voor mindfulness op het werk? In organisaties wordt het vooral ingezet voor bewustwording en het stimuleren van persoonlijke groei in werk en privé.

Mindfulness kan ervoor zorgen dat mensen minder gestrest en reactief zijn en zich beter kunnen concentreren of zaken accepteren die zij niet kunnen veranderen. Zo zorgt het voor minder stress en ziekteverzuim en voor meer werkgeluk, persoonlijke veerkracht, groei en balans, grotere creativiteit en productiviteit. Ook de onderlinge samenwerking kan sterk verbeteren, laten veel onderzoeken zien. Dat zijn nogal een paar voordelen. Het is natuurlijk niet voor niks dat – ook buiten Azië – grote bedrijven zoals Google, Heineken en grote banken al jaren mindfulness programma’s ontwikkelen.

Ontdek de diepte van een haiku

Benieuwd naar de diepte en symboliek van haiku’s? Deze wereldwijd meest beroemde haiku (van Bashō) ken je misschien:

Oh, oude vijver,
een kikker springt van de kant,
geluid van water.

Maar wat betekenen deze 17 lettergrepen nou écht? Er is ruim drie eeuwen op gestudeerd! De uitleg vind je hier.