Beleef de IJssel

Ervaar de IJssel op 10 nieuwe belevingsplekken

Als journalist en tekstschrijver voor natuur en landschap schreef ik een stuk over 10 nieuwe belevingsplekken langs de IJssel, waaronder de Vreugderijkerwaard.

Om de IJssel als rivier nog beter zichtbaar te maken, komen er vanaf 2020 langs het hele stroomgebied van Arnhem tot Kampen tien speciale belevingsplekken en infopunten.

Samen vormen ze straks een route waar de vele ontwikkelingen in en rond de rivier beleefd kunnen worden. Voor de hoogwaterveiligheid, natuur, landbouw, toerisme en recreatie, maar bijvoorbeeld ook kunst en cultuur.

Ik schreef er alvast een verhaal over voor de nieuwe IJssel Moves (een bijzonder tijdschrift in boekvorm). Als tekstschrijver en journalist schrijf ik graag en regelmatig over de natuur en het landschap. Deze nieuwe ontwikkeling was dus koren op mijn molen. Daarom bezocht ik samen met fotograaf Gwen Mustamu een van de nieuwe belevingsplekken: De Vreugderijkerwaard bij Zwolle en Zalk.

Belevingsplek tussen Zwolle en Kampen

De Vreugderijkerwaard is een van de vele plekken waar de rivier weer de ruimte heeft gekregen. Hierdoor is een uniek natuurgebied ontstaan, waar de rivier en natuur optimaal te beleven zijn, onder andere langs wandelroutes en een laarzenpad. Het terras van de nabijgelegen biologische schapenboerderij De Vreugdehoeve zit in het weekend vol. Met fietsers, wandelaars en opvallend veel jonge gezinnen uit Zwolle en Kampen die hier komen recreëren.

Dit wordt één van de tien nieuwe infopunten langs de IJssel. De boerderij functioneert al zeven jaar als startpunt voor excursies en infopunt van Natuurmonumenten. Ook heeft het een horecavoorziening met speeltuin gekregen en een winkel voor (biologische) streekproducten. Die nieuwe functies kreeg het familiebedrijf niet zonder slag of stoot.

Lees het complete artikel in IJssel Moves.

Meer mogelijke belevingsplekken

De tien belevingsplekken en de tien infopunten langs de IJssel moeten dit jaar nog definitief worden vastgesteld. De Vreugderijkerwaard wordt er zeker één van. Daarnaast wordt gedacht aan locaties bij Doesburg (grootste Nederlandse vispassage), een plek in Rivierklimaatpark IJsselpoort tussen Westervoort en Giesbeek/Rheden, Zutphen (Tichelbeeksewaard en Binnenhaven), Veessen-Wapenveld (hoogwatergeul) en Kampen (Reevediep, de nieuwe zijtak van de IJssel).