Steeds meer bedrijven willen contentmarketing benutten binnen hun marketing- en communicatiestrategie. Maar hoe doe je dat succesvol? Daarover bestaan veel vragen. Deze blog helpt je snel op weg met aandacht voor de juiste communicatiemiddelen, belangrijke trends en de focus op de customer journey van (potentiële) klanten.
Met contentmarketing maak je relevante, waardevolle content voor de behoeften van je doelgroep(en). Je kunt het benutten voor branding en om meer klanten te trekken en te binden. Deze strategie verdringt inmiddels steeds meer traditionele vormen van ‘reclame’.
De afgelopen jaren werd nog veel ‘rommel’ online gedumpt. Inmiddels wordt gelukkig steeds meer ingezet op echt waardevolle, kwalitatieve informatie om content en marketing daadwerkelijk te verbinden. Als tekstschrijver en copywriter merk ik dat bij mijn opdrachtgevers momenteel sterk door de grote behoefte aan advies en inhoudelijk onderscheidende communicatiemiddelen, zoals whitepapers en blogs. Ook met veel aandacht voor het rendement van de marketingmiddelen (zie ook mijn eerdere blog over de marketing Return on Investment).
Trends in contentmarketing
Een duidelijke trend is het zoeken naar onderscheidend vermogen in niches. Een logische ontwikkeling als steeds meer bedrijven vergelijkbare producten op dezelfde manier onder de aandacht brengen. Ook wordt momenteel veel ingezet op het creëren van communities, door een platform te creëren (en voeden!) voor mensen met dezelfde interesses. Deze bindende aanpak is niet voor iedere organisatie weggelegd, maar het kan zeker een waardevolle strategie zijn.
Lees hier verder over: social media trends.
Middelen voor contentmarketing
Websites, whitepapers, blogs, extra landingspagina’s en (online) publicaties met best practices, lessen of how to hulpmiddelen, kunnen zeer waardevol zijn voor je contentmarketing. Maar denk wel verder dan alleen de keywords voor je SEO (Search Engine Optimalisation) en wees spaarzaam met online tekst. Mensen willen online NIET LEZEN, maar vooral klikken en SNEL ZIEN wat ze nodig hebben. En meer zeggen met minder woorden, kost soms wel meer tijd. Onderschat die tijdsinvestering niet. Ik moet dat nog regelmatig uitleggen aan opdrachtgevers. De Engelse filosoof John Locke verwoordde het vier eeuwen geleden al mooi: “Als ik meer tijd had, schreef ik een kortere brief.”
Infographics en film
Infographics kunnen zeer waardevol zijn om mensen snel ‘het licht’ te laten zien en om hen vast te houden! Ook korte filmpjes worden momenteel steeds populairder voor contentmarketing. Ik merk dat door veel aanvragen voor korte filmscripts voor animatie- en bedrijfsfilmpjes.
En vergeet ook de fysieke publicaties niet! Nu veel mensen online voor hun gevoel ‘overspoeld’ worden, kun je offline vaak het verschil maken met een handig boekje of een inhoudelijke publicatie.
Focus op de customer journey
Content die je aanbiedt, moet uiteraard aantrekkelijk zijn voor je doelgroep(en). Hun behoeften kunnen in fases sterk verschillen. Houd daar goed rekening mee bij het maken van je content(strategie) en de planning in je contentkalender. Bij deze een leidraad op basis van vier klassieke fases.
1. Ontdekkingsfase
Deze vroege fase wordt de laatste tijd steeds meer benut voor contentmarketing. Mensen zijn dan nog niet op zoek naar informatie over een product of dienst, maar wie hen nu goed bedient, kan bij de vervolgfases vooraan staan. Het is interessant om nu informatie en tools aan te reiken (zoals een whitepaper), waarmee mensen zélf aan de slag kunnen en hun ‘problemen’ kunnen oplossen.
2. Oriëntatiefase
De ontdekkingsfase kan leiden naar de oriëntatiefase. Welke producten en diensten zijn er en wat zijn de verschillen? Je content kan hierover informeren, maar focus wel op de inhoud. Holle reclamepraatjes hebben geen zin. Focus op de gevoelige snaar van je doelgroep(en) in deze fase. Kijk bijvoorbeeld hoe je kunt helpen om producten en diensten te selecteren die passen bij de behoefte van de doelgroep.
3. Beslissingsfase
D-Day! Er vallen beslissingen. Hiervoor worden afwegingen gemaakt en vragen gesteld. Zorg dat je daar snel, helder en volledig op in kunt spelen. Welke belangrijke informatie heb al? Wat ontbreekt er nog? Wat weet de klantenservice?
Online kun je heel doelgericht anticiperen door klikgedrag in deze fase te analyseren. Wanneer haken mensen af of beslissen ze juist wel direct? Korte, heldere informatie over bezorgen, betalen of retouropties kan in een webshop bijvoorbeeld zeer doorslaggevend zijn. Kleine aanpassingen kunnen dan een groot verschil maken. Die factoren kunnen voor iedere doelgroep en soorten producten of diensten verschillend zijn. Kijk hier goed naar voor jouw situatie en denk aan de gevoelige snaren van je doelgroep(en). Vertaal dat naar jouw content.
4. Na de aankoop
Vergeet deze fase niet! Energie in bestaande klanten steken, levert doorgaans immers meer op dan energie gericht op nieuwe potentials. Ook na de aankoop kun je klanten van waardevolle informatie voorzien, die kan leiden tot vervolgaankopen of binding voor de nabije toekomst of langere termijn. Kijk goed hoe dit bij jouw organisatie en klanten benut kan worden.
Meer weten over contentmarketing?
Wil je meer weten over contentmarketing voor jouw organisatie? Heb je suggesties voor een verdiepend vervolg op deze blog? Ik hoor het graag van je via eric@tekstwerkplaats.nl. Zie ook de vervolgblog over thought leadership.